luni, 1 mai 2017

A ceda sau nu locul in microbuz?

Stiu, cultura civica invatata la scoala, cei 7 ani de-acasa si asteptarile societatii in care traim ne indeamna sa respectam anumite reguli de bun simt, printre ele fiind intens discutata problema pentru oricine face o naveta la/de la serviciu: cea a cedarii locului.


Situatia 1
Faci naveta zilnic, esti un adult relativ tanar, cu o problema de sanatate care nu se vede deci aparent esti sanatos. Prinzi loc in microbuz pentru ca il astepti 10 minute inainte sa traga in autogara si iti ocupi locul binemeritat, garantat de abonamentul lunar, pe o durata de 30 de minute.  Intre timp se umple, vine pe ultima suta de metri o persoana in varsta sau bolnava si, desi microbuzul e plin de elevi, din privirile lungi intelegi ca se asteapta ca tu sa fii cea care cedeaza locul. Ce faci? cedezi sau iti amintesti toate acele dati in care erai insarcinata cu burta vizibila atasata frontal si nicio baba/elev nu s-au sinchisit sa iti cedeze locul, ba mai mult, nici nu ti faceau loc sa poti cobora din "cutia cu sardine"? Eu uit greu, asa ca rareori cedez locul, doar daca sunt binedispusa!
Situatia 2.
Esti gravida, asa cum mentionam mai sus, si lumea se asteapta sa le cedezi locul pentru ca pe cele doua scaune din fata trebuie sa stea gravide, femei cu copii sau varstnici, in conditiile in care deja cele doua locuri sunt ocupate de o femeie cu copil si una cu un copil in ea. Baba vrea, se uita urat, se plange la sofer, dar nu vede ca in microbuz sunt vreo 3 pustani eligibili  la stat in picioare dar pe scaune mai in spate. Babei nu ii convine ca trebuie sa se duca in spate, ea vrea priveliste! Cedezi? Pe dracu' ca nu!!
Situatia 3.
Esti un adult cu un copil, copilul vrea scaunul lui si adoarme partial pe tine si pe cele doua genti care le cari mereu la orice iesire mai lunga. Acum nu mai conteaza ca e chiar ultimul scaun liber si copilul e mofturos si doarme, oricine ar vrea, chiar daca e drum de 30 de minute pe care tu il faci zilnic in picioare pe retur! Cedezi? Niciodata! Prefer sa cumpar bilet separat copilului.
Situatia 4
Microbuzul aparent gol, 2 fete in fata, si vreo 2 pe scaunele celelalte. Urca baba din statie si se plange la sofer ca i s-a ocupat scaunul rezervat batranilor, desi mai erau alte 14 scaune goale in restul microbului. Soferul ii ofera posibilitatea de a ocupa oricare din ele, baba nu, ea vrea pe primul loc de dupa sofer. ce faci? Cedezi? Nici in ruptul capului! Are 14 locuri de unde sa isi aleaga!
Situatia ridicola nr 5
Esti in picioare desi esti gravida in 5 luni, nimeni nu iti cedeaza locul. La o statie coboara cineva si se elibereaza un loc. O binecuvantare ca poti sta jos cand vii de la programul de 10 ore, 12 de cand te-ai trezit si inca una in plus pana ajungi acasa. Langa tine o baba care iti zice:"Auzi, nu vrei sa il lasi pe domnul ala din fata sa stea in locul tau? El vine de la spital saracu!" Ma uit inmarmurita la ea si apoi cu o singura incruntare ii zic"Eu sunt gravida in 5 luni si vreti ca EU sa ii cedez locul? D-voastra de ce nu i-l cedati?" Baba raspunde: "A, nu am vazut ca esti gravida, Ma scuzi (cu un ranjet disimulat!)". Replica mea (de care sunt foarte mandra!) "Doar nu credeati ca am burta asta de la prea multe gogosi, nu?" Cedezi? Doar nu esti nebuna! Hormonii tai iti zic in schimb sa o si plesnesti pe baba pentru nesimtirea ei dar inca mai ai un mic control asupra lor.

Nu vreti sa completati cu propria situatie ridicola de cedare a locurilor in microbuz?

Pe curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu